Jadłospis
Jadłospis
02-05.04.2024 r.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
WTOREK |
- musli (migdały) na mleku 200ml - chleb żytni (mąka żytnia) 35g z masłem(mleko) 5g, szynka wieprzowa 20g, sałata15g - herbata malinowa 200 ml - jabłko 40g |
- zupa grochowa z ziemniakami (seler, mleko) 250g - racuchy drożdżowe (pszenica, mleko, jajko) 130g z sosem jogurtowo twarogowym(mleko) 50g - marchewka 100g - woda 130g
|
- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia) 30g, masło(mleko) 5g, ser żółty(mleko) 20g, pomidorem 15g, szczypiorkiem 5g, sezam 2g
|
ŚRODA |
- chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna) 60g z masłem (mleko) 10g, jajko 20g, wędlina drobiowa 20g, ogórek kiszony 15g - mleko 200g - banan 40g |
- zupa szpinakowa zabielana z ziemniakami (mleko, seler) 250g - makaron (pszenica) w sosie pieczarkowo - śmietanowym (mleko) z kurczakiem 160g - kukurydza z groszkiem 100g - woda130g |
- pieczywo jaglane 5g - serek naturalny (mleko) 135g - banan 40g |
CZWARTEK |
- chleb razowy (mąka żytnia razowa)60g z masłem (mleko) 5g, pasta z sera białego (mleko) 40g, papryka 20g - kakao na mleku 200g - mandarynka 40g |
- rosół z makaronem pszennym (seler) 250g - potrawka z kurczaka i warzyw (mleko)100g, kasza pszenna kuskus 80g - brokuł na ciepło z dodatkiem płatków migdała 100g - woda 130g |
- sałatka owocowa (jabłko, brzoskwinia, ananas) z słonecznikiem i jogurtem naturalnym (mleko)70g - wafle (pszenica) 7g |
PIĄTEK |
- kasza manna na mleku z dodatkiem wiórek kokosowych 150ml - chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, pasta z jajkiem i serem żółtym (mleko) 20g, rzodkiewka10g - herbata malinowa 130g - jabłko 40g |
- zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, mleko) 250g - gołąbek z dodatkiem mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym (mleko) 180g - surówka z pora, jabłka i kukurydzy 60g - woda 130g |
- napój mleczny (mleko) – kefir z bananem 130g - chrupki kukurydziane 10g |
25-29.03.2024 r.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK |
- ryż na mleku 200g - chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, szynka wieprzowa 25g, sałata 15g - herbata malinowa 200g - jabłko 60g |
- zupa szczawiowa z mięsem wieprzowym, ziemniaczkami i jajkiem (seler, mleko) 250ml - makaron (pszenica) z masełkiem (mleko) i twarogiem (mleko) 180g - marchewka w słupkach do chrupania 70g - woda 130g |
- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)30g z masłem (mleko)5g, miód 15g - mleko 130g - banan 40g |
WTOREK |
- chleb żytni (mąka żytnia)60g z masłem (mleko)10g, pasztet jarzynowo(seler) – mięsny(szynka wieprzowa)20g – wyrób własny, papryka 15g, ogórek 15g - kakao na mleku 200g - kiwi 40g |
- zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (seler)250g - paluszki rybne (ryba, pszenica), ryż 160g - surówka z białej kapusty z marchewką i jogurtem (mleko) 60g - woda 130g |
- pudding czekoladowy (mleko, pszenica) 130g - wafle pszenne (pszenica) 5g - jabłko 40g
|
ŚRODA |
- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)60g z masłem (mleko)10g, serek wiejski (mleko)20g, szynka drobiowa 20g, ogórek kiszony 20g - kawa inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 200g - jabłko 40g |
- zupa jarzynowa z ryżem i świeżą zieleniną (mleko, seler) 250g - fileciki drobiowe w panierce z dodatkiem otręb (jajko, pszenica) 60g, ziemniaki (mleko) 100g - kapusta kiszona zasmażana (pszenica) 70g - woda 130g |
- jogurt naturalny (mleko) z bananem 130g - chrupki kukurydziane 7g
|
CZWARTEK |
- chleb razowy (mąka żytnia razowa) 60g z masłem(mleko)10g, pasta rybno - jajeczna 20g, pomidor 15g, szczypiorek 5g - mleko waniliowe 200g - jabłko 40g |
- zupa barszcz czerwony z fasolą zabielany z ziemniakami (mleko, seler) 250g - gulasz wieprzowy z warzywami 100g, mieszanka kaszy jaglanej i kasza jęczmiennej 100g - surówka z kapusty pekińskiej z żurawiną (mleko)70g - woda 130g |
- wafle ryżowe 10g - twarożek (mleko) ze szczypiorkiem 40g - mandarynka 40g
|
PIĄTEK |
- płatki kukurydziane na mleku 200g - chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, kiełbasa żywiecka 20g, rzodkiewka15g - herbata malinowa 200g - jabłko 40g |
- zupa selerowa z mięskiem drobiowym i ziemniakami 250ml - parowańce pszenne z sosem jogurtowo-truskawkowym (mleko) 200g - fasolka szparagowa z sezamem 100g - woda 130g
|
- chleb razowy (mąka żytnia razowa)30g z masłem (mleko)5g, jajkiem 15g i pomidorem 20g - kawa inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 150g
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
Woda do picia jest dostępna dla dzieci według potrzeby.
Wywar do zup sporządzany jest ze świeżych warzyw w tym natka pietruszki.