Przedszkole nr 1 w Sobótce

Przedszkole nr 1 w Sobótce

55-050 Sobótka ul. Słoneczna 34

(71) 316-29-14

ul. Świdnicka 49 

71/ 31 62 211

Jadłospis

 

Jadłospis

 

02-05.04.2024 r.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

WTOREK

- musli (migdały)  na mleku 200ml

- chleb żytni (mąka żytnia) 35g z masłem(mleko) 5g, szynka wieprzowa 20g, sałata15g

- herbata malinowa 200 ml

- jabłko 40g

- zupa grochowa z ziemniakami (seler, mleko) 250g

- racuchy drożdżowe (pszenica, mleko, jajko) 130g z sosem jogurtowo twarogowym(mleko) 50g

- marchewka 100g

- woda 130g

 

- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia) 30g, masło(mleko) 5g, ser żółty(mleko) 20g, pomidorem 15g, szczypiorkiem 5g, sezam 2g

 

ŚRODA

- chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna) 60g z masłem (mleko) 10g, jajko 20g, wędlina drobiowa 20g, ogórek kiszony 15g

- mleko 200g

- banan 40g

- zupa szpinakowa zabielana z ziemniakami (mleko, seler) 250g

- makaron (pszenica) w sosie pieczarkowo - śmietanowym (mleko) z kurczakiem 160g

- kukurydza z groszkiem 100g

- woda130g

- pieczywo jaglane 5g

- serek naturalny (mleko) 135g

- banan 40g

CZWARTEK

- chleb razowy (mąka żytnia razowa)60g z masłem (mleko) 5g, pasta z sera białego (mleko) 40g, papryka 20g

- kakao na mleku 200g

- mandarynka 40g

- rosół z makaronem pszennym (seler) 250g

- potrawka z kurczaka i warzyw (mleko)100g, kasza pszenna kuskus 80g

- brokuł na ciepło z dodatkiem płatków migdała 100g

- woda 130g

- sałatka owocowa (jabłko, brzoskwinia, ananas) z słonecznikiem i jogurtem naturalnym (mleko)70g

- wafle (pszenica) 7g

PIĄTEK

- kasza manna na mleku z dodatkiem wiórek kokosowych 150ml

- chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, pasta  z jajkiem i serem żółtym (mleko) 20g, rzodkiewka10g

- herbata malinowa 130g

- jabłko 40g

- zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, mleko) 250g

- gołąbek z dodatkiem mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym (mleko) 180g

- surówka z pora, jabłka i kukurydzy 60g

- woda 130g

- napój mleczny (mleko) – kefir z bananem 130g

- chrupki kukurydziane 10g

 

25-29.03.2024 r.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

- ryż  na mleku  200g

- chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, szynka wieprzowa 25g, sałata 15g

- herbata malinowa 200g

- jabłko 60g

- zupa szczawiowa z mięsem wieprzowym, ziemniaczkami i jajkiem (seler, mleko) 250ml

- makaron (pszenica) z masełkiem (mleko) i twarogiem (mleko) 180g

- marchewka w słupkach do chrupania 70g

- woda 130g

- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)30g z masłem (mleko)5g, miód 15g

- mleko 130g

- banan 40g

WTOREK

- chleb żytni (mąka żytnia)60g z masłem (mleko)10g, pasztet jarzynowo(seler) – mięsny(szynka wieprzowa)20g – wyrób własny,  papryka 15g, ogórek 15g

- kakao na mleku 200g

- kiwi 40g

- zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (seler)250g

- paluszki rybne (ryba, pszenica), ryż 160g

- surówka z białej kapusty z marchewką i jogurtem (mleko) 60g

- woda 130g

- pudding czekoladowy (mleko, pszenica) 130g

- wafle pszenne (pszenica) 5g

- jabłko 40g

 

ŚRODA

- chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)60g z masłem (mleko)10g, serek wiejski (mleko)20g, szynka drobiowa 20g, ogórek kiszony 20g

- kawa inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 200g

- jabłko 40g

- zupa jarzynowa z ryżem i świeżą zieleniną (mleko, seler) 250g

- fileciki drobiowe w panierce z dodatkiem otręb (jajkopszenica) 60g, ziemniaki (mleko) 100g

- kapusta kiszona zasmażana  (pszenica) 70g

- woda 130g

- jogurt naturalny (mleko) z bananem 130g

- chrupki kukurydziane 7g

 

CZWARTEK

- chleb razowy (mąka żytnia razowa) 60g z masłem(mleko)10g, pasta rybno - jajeczna 20g, pomidor 15g, szczypiorek 5g

mleko waniliowe 200g

- jabłko 40g

- zupa barszcz czerwony z fasolą zabielany z ziemniakami (mleko, seler) 250g

- gulasz wieprzowy z warzywami 100g, mieszanka kaszy jaglanej i kasza jęczmiennej 100g

- surówka z kapusty pekińskiej z żurawiną (mleko)70g

- woda 130g

- wafle ryżowe 10g

- twarożek (mleko) ze szczypiorkiem 40g

- mandarynka 40g

 

PIĄTEK

- płatki kukurydziane na mleku  200g

- chleb wieloziarnisty(mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, sezam) 35g z masłem (mleko) 5g, kiełbasa żywiecka 20g, rzodkiewka15g

- herbata malinowa 200g

- jabłko  40g

- zupa selerowa z mięskiem drobiowym i ziemniakami 250ml

- parowańce pszenne z sosem jogurtowo-truskawkowym (mleko) 200g

- fasolka szparagowa z sezamem 100g

- woda 130g

 

-  chleb razowy (mąka żytnia razowa)30g z masłem (mleko)5g, jajkiem 15g i pomidorem 20g

- kawa inka (jęczmień, żyto) z mlekiem 150g

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

Woda do picia jest dostępna dla dzieci według potrzeby.

Wywar do zup sporządzany jest ze świeżych warzyw w tym natka pietruszki.